Powered By Blogger

29 Temmuz 2012 Pazar

Ormana Evleri; Saklı Kalmış Mimari Zenginlik

Yok olmuş bir tarih şehri, boşalmış bir köye dönüş çok güzel, Ormana Evleri’nin yenilenmesi de güzel. Ama yöreye has, doğaya uyumlu, çok özel Mimari’ye sahip Ormana Evleri’nin değerinin anlaşılmaması, korunmaması, korunamaması gören gözler için acı…

Ormana Evleri; Saklı Kalmış Mimari Zenginlik…
Ormana Evleri’nin özelliği ve değeri ilk defa “1975 Avrupa Mimari Mirası Koruma Yılı” çalışmalarını konu olarak ele alan İDMMA (İstanbul Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi) Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü öğretim üyeleri ve ihtisas yapan mimar öğrencilerden oluşan bir grubun 1975 yılı Mart ve Mayıs aylarında Ormana’yı 2 kez ziyareti, meslek ve konularıyla ilgili inceleme ve çalışmalarda bulunmaları ile gün ışığına çıkmıştır.

Dünya çapındaki bir “1975 Avrupa Mimari Mirası Koruma Yılı” çalışmaları paralelinde program düzenleyen İDMMA Mimarlık Tarihi Restorasyon Kürsüsü öğretim üyeleri ve ihtisas yapan mimar öğrencilerin bu sebeple Ormana’yı ziyareti, Ormana için ne bir tesadüf nede bir şanstır.

Bu, Ormana Evleri’nin mimari yapısının (yapıların harçsız, hatıllı taş duvarları, çatı meyili ve tarzı, pencereler, ahşap kısımlar, oyma ve işlemeler, bölmeler ve kullanılan mekanlara verilen adlar ve kullanma tarzları, ayazlıklar, şahnişirler, kepenkler, çatı örtüleri ve yağmur olukları, bahçe duvarları, bağ çardakları vb.) özellikleri ile, değil Türkiye’nin, dünya mimarisinin ilgi duyacağı özelliğe sahip oluşundandır.

Ormana Evleri’ni ilk keşfeden de, bizlere öğreten de şimdi maalesef aramızda bulunmayan aziz dostum, o zamanki İDMMA Sanat Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü öğretim görevlisi merhum Yüksek Mimar Arkeolog Prof. Lemi Şevket Merey’dir. Kendisini burada rahmetle anıyorum.

Ormana Köyü’nü “Köyümüz” dergisinde çıkan resimlerden ve Lemi Şevket Merey’den tanıyan akademinin diğer mensupları Prof. Özden R. Süslü, Yüksek Mimar Mühendis Prof. Reha Günay, Arkeolog Duygu Günay, Yüksek Mimar Prof. Sinan Genim, Yüksek Mimar Çetin Sami Koca ve Yüksek Mimar Lütfü Yazıcıoğlu 2’şer 3’er kez ziyaret ederek, Ormana Köyü’nün halkına, doğal güzelliklerine, bilhassa konutların Mimari özelliklerine hayranlıklarını belirtmişler ve köyde konuları ile ilgili çok değerli etüt ve çalışmalar yapmışlardır.

Hakkında Kısaca
Antalya’nın Safranbolu’su olarak da tanımlanan Ormana Köyü için yazılacak, söylenecek çok şey var aslında. Belki bir dağcı, maceraperest yada sakin bir dağ köyünde yazılarını hazırlamak isteyen bir yazar olabilirsiniz. İşte Antalya, İbradı, Ormana Köyü bu noktada tam da size göre...

  M. Nihat Özbal  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder