Powered By Blogger

31 Temmuz 2012 Salı

'Düğmeli Evler' Restore Edildi

Antalya'nın Akseki ilçesi Cevizli beldesinde 'Düğmeli Evler' olarak nitelendirilen ve koruma altına alınan 59 evden ikisi Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararınca restore edildi.


















Cevizli beldesinde Ahmet Nadir Yüksel ve Fatma Çalışkan'a ait 150 yıllık evlerin restorasyonu için Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurdukları belirtilerek, 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik' gereğince ayrılan ödenekle iki evin restorasyon çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

EVİ KURTARMIŞ OLDUK

Evi satın aldıklarında harabe halde olduğunu anlatan Fatma Çalışkan, şöyle konuştu: "Evin üst katını kendi imkanlarımla

oturacak şekle getirdim. Bu ev Cevizli'nin en eski evlerinden biri. Bir gün gazetede kültür varlıklarının korunması konusunda okumuş olduğum yazı ile araştırmalar yaptım. Antalya'ya giderek 2005 yılında Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvuru yaptım. Devlet başvurumu ciddiye aldı. Daha sonra evin korunması için ödenek çıkardılar. Mimara proje için 10 bin lira, evin onarımı için 20 bin lira ödenek ayrıldı. Bunun yanında 8 bin 500 lira kendimiz katkı sağladık. Ayrılan ödenek ile evin arkasına istinat duvarı yapıldı. Alt katın sıvaları sökülerek yeniden sıvandı. Yerler yeniden döşendi. Dışarıda yıkık olan yerlerin yeniden sıvası yapıldı. Biz de bu ayrılan ödeneğin tamamını evin restorasyonunda kullandık. Bu ev

20 yıl önce koruma altına alınarak tescil edilmişti. Evi kurtarmış olduk."

Evin iki odasında orijinal işlemeli tavanları bulunduğunu belirten Çalışkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na katkılarından dolayı teşekkür etti. Düğmeli Evler'in önemli bir özelliği olduğunu kaydeden Çalışkan, "Üst katta yaklaşık 30 derece sıcaklık varken alt katta sıcaklık 15 derece oluyor. Alt katın doğal klima özelliği vardır" dedi.


















 KORUMA ALTINDA OLDUĞU İÇİN ÇİVİ BİLE ÇAKAMIYORDUK

Cevizli beldesinde 150 yıllık evinin restorasyonu tamamlanan Ahmet Nadir Yüksel ise, 20 yıl önce koruma altına alınan tarihi evi, eşinin dedesinden satın aldığını anlattı. 20 yıldır evine çivi bile çakamadığını anlatan

Yüksel, şunları söyledi: "Koruma altına alınan evime tadilat yapamıyorduk. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yaptım. Başvurum kabul edilerek 10 bin lira karşılığında proje hazırlandı. Bize evin restorasyonu için ise 20 bin lira ödenek ayrıldı. Evimize gelerek proje hazırlandı. Sözleşme yapıldı. Burada ilk öncelik olarak çatının ve dış görünümünün yapımı ön planda tutuldu. Kendim ise 10 bin lira civarında katkı sağladım. Evim yeniden restore edildi."

Akseki ve çevresinde 104 ev projesi hazırlandığı ve 4 eve restorasyon için ödenek çıkarıldığı belirtildi. Evlerin 150 yıl önce Alanya'dan gelen Rum ustalar tarafından yapıldığı, tavanların orijinal şekilde durduğu, tavanların hala kök boya olduğu ve hiç solmadığı öğrenildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder