Powered By Blogger

31 Temmuz 2012 Salı

Tapınakta Kazılar Durduruldu; Restorasyona Devam

Aydın'ın Didim ilçesinin en önemli Antik ve kültürel mirası olan dünyaca ünlü Apollon Tapınağının çevresinde sürdürülen kazı çalışmaları bu yıl ertelendi. Kazı çalışmaları yerine bu yıl tapınak çevresinde ve kazı evinde restorasyon çalışması yapılacak.

















Turizm Bakanlığı ve Alman heyetlerinin görüşmesi neticesinde Türkiye’de kazı çalışması yapan Almanların bu yıl kazı çalışması yerine Restorasyon çalışması yapacağı öğrenilirken 100 yıldan fazla Aydının Didim İlçesinde Apollon Tapınağı çevresinde kazı çalışması yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü bu yıl restorasyon çalışması yapıyor.

Geçtiğimiz yıla kadar Alman Arkeoloji Enstitüsünce sürdürülen ve Almanya’nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler’in kazı başkanlığında yapılan çalışmalar bu yıl durduruldu ve ekipler restorasyon çalışmasına başladı.

Apollon Tapınağı içerisinde Alman Taş Ustası Christoph Kronewirth önderliğinde tapınaktaki duvarlarda ve sütunlarda ekiplerce restorasyon çalışması yapılıyor.

Tapınak içerisinde yapılan çalışmaların 8 hafta süreceğini ve 6 kişilik ekiple çalıştıklarını belirten Kronewirth “ Duvarlarda ve sütunlarda restorasyon yapacağız. Çok zor bir çalışma ve ince bir iş… UNESCO standartlarında bir iş yapmaya çalışıyoruz. Kaliteye göre iş yapıyoruz. Kazılar bu yıl yok; nedenini ben bilmiyorum ama biz bu yıl restorasyona devam ediyoruz. İşimiz uzun ve zor; biz yavaş yavaş bunu yapacağız. Tüm çalışmanın tamamlanmasın için bize birkaç yıl lazım.”dedi.

Almanya Bochum Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden ve Kazı Evi restorasyon sorumlusu Prof.Dr Helga Bumke ise Bu yıl Alman heyetleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşmeleri sonucunda Türkiye’de kazı yapan Almanların bu yıl kazı yapmayacağını ve önceki yıllarda kazılarda çıkan kalıntılar üzerinde restorasyon çalışması yapılacağını bildirdi.

Prof. Dr. Bumke 12 kişilik ekiple Alman Kazı evinde çalışmalara başladıklarını ve Eylül ayında 2 ekibinde restorasyon çalışmalarına dahil olacağını belirterek “Bu yıl kazılar olmayacak; gelecek yıl kazılara kaldığımız yerden devam edeceğiz.”dedi.

Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder