Powered By Blogger

31 Temmuz 2012 Salı

Osmanlı Valisi Kadirbeyzade İbrahim Lütfü Paşa konağı Restore ediliyor

Osmanlı döneminin Gazze Valisi ve Osmanlı Meclisi Mebusanı’na milletvekili seçilmiş Osmanlı paşası Gümüşhaneli Kadirbeyzade İbrahim Lütfü Paşa konağının restorasyonu son aşamaya geldi.














 Konak varislerinin hibe ettiği ve Belediye Başkanlığı tarafından, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile sürdürülen restorasyasyon çalışmalarının büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Canlı, konağın restorasyonunun 2 ay sonra bitmesinin planlandığını, restorasyonun ardından çevre düzenlemesinin de yapılacağını söyledi.

KONAK ÖNÜNDE BİLİNMEYEN YENİ BİR HAMAM DAHA BULUNDU
Kamuoyunda Zeki Kadirbeyoğlu adıyla anılan konağın isminin Kadirbeyzade İbrahim Lütfü Paşa Konağı olduğunun altını çizen Başkan Canlı, konağın önünde kazı yapıldığı sırada tesadüfen bulunan hamam kalıntısı için de gerekli yazışmaları yaptıklarını ifade etti.
Canlı, “Restorasyon için kazı yapıldığı sırada konağın çaprazında yeni bir hamam kalıntısı bulduk. Konağın önünde bulunan ve sadece kubbeden ibaret olan yapıdan ayrı olan ve henüz bilinmeyen bu eseri bölge sakinlerine ve tarihçilere de gösterdik. Bugüne kadar varlığını bilmediğimiz bu alanın tescili ve tespiti için Koruma Kuruluna yazı yazdık. Tarihçiler bulunan hamamın 19.yüzyıldan daha eski olduğunu düşünüyorlar. Yakında uzman heyet gelip inceleme yaparak tespitini yapacak.” dedi.
Süleymaniye mahallesinin açık hava müzesi olması için ellerinden gelen herşeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Başkan Canlı, restorasyon çalışmasının 2 ay içerisinde bitmesinin planlandığını, yeni ortaya çıkan hamamı da tescil ettirip onun da restorasyonu için çalışma yaptıklarını söyledi.

“DİĞER HAMAMI VAKIFLAR RESTORE ETSİN, BİZ İŞLETECEĞİZ”
Başkan Canlı ayrıca, geçtiğimiz dönemde yapılan İl Koordinasyon Kurulunda gündeme gelen “hamam” sözünün de arkasında olduğunu belirterek, restore ettirdikleri konağın 30 metre ilerisinde bulunan tarihi hamamında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmesi halinde işletmesinin Belediye tarafından yapılacağı sözünü yineledi.

SÜLEYMANİYE’NİN YOLU SİT ALANINA KADAR YAPILACAK
Kamuoyunda tartışma konusu olan mahallenin yolunun da önümüzdeki günlerde ihale edileceğini ifade eden Canlı, kent merkezinden Süleymaniye sit alanına kadar olan bölümün ihalesinin yapılarak yolunun da adına ve tarihine yakışır hale getirileceğini belirtti.
Başkan Canlı, şöyle konuştu: “Süleymaniye Mahallesi, değişik kültürlerin uzun yıllar birlikte huzur içinde yaşadığı bir yerleşim yeri olma özelliğine sahiptir ve adeta açık hava müzesi görünümündedir. Buradaki tarihi konakların restore edilmesi şehrimizin turistik önemini daha da artıracaktır. Bu amaçla İbrahim Lütfü Paşa Konağının restorasyonunda geldiğimiz nokta oldukça sevindiricidir.”

GÜMÜŞHANE (İHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder